• Home /
  • Exam Alerts/
  • Prepare Numerical Ability for SBI Clerk Prelims Exam 2018 With Expert Aid

Prepare Numerical Ability for SBI Clerk Prelims Exam 2018 With Expert Aid

Prepare Numerical Ability for SBI Clerk Prelims Exam 2018 With Expert Aid

The Numerical Ability subject asked in the SBI Clerk Exam is the most scoring section of the exam. A total of 35 questions are asked in which all of them are compulsary. Though negative marks are awarded for every wrong answer but still, students try to attempt at least 30 questions out of this section to secure their spot. The questions asked in the SBI Recruitment Exams are always of moderate difficulty level. You need to practice the topics to answer the questions easily.

The key to success lies within Time Management. Try to boost your speed while practicing the numericals. To improve your speed with accuracy, practice Mock Tests available on the website. To help you understand the pattern of the exam, below are some sample questions you can practice. Practice the numericals and check your answers below.


Q1. The radius of a circle is twice the side of a square of area 196 sq. cm. Length of a rectangle is twice diameter of the circle. What is the perimeter of the rectangle if its breadth is haft the length of the rectangle ?
(A) 244 cm
(B) 168 cm
(C) 336 cm
(D) Cannot be determined
(E) None of these

Q2. Cost of 4 fans and 3 blowers is Rs 16,500. Also cost of 2 fans, 2 tables and 2 blowers is Rs 12,000. Cost of one table is Rs 1,000. What is the cost of 3 fans and one blower ?
(A) Rs 8,000
(B) Rs 7,500
(C) Rs 8,500
(D) Cannot be determined
(E) None of these

Q3. Train-A crosses a pole in 33 seconds and another Train-B crosses a pole in 55 seconds. Length of Train-A is three-fourth of Train-B. What is the respective ratio between the speed of Train-A and Train-B ?
(A) 5 : 11
(B) 5 : 4
(C) 11 : 3
(D) Cannot be determined
(E) None of these

Q4. The smallest side of a right angled triangle is 6 cm and second largest side is 8 cm. Side of a square is thrice the largest side of the triangle. What is the diagonal of the square ?
(A) 30 2 cm
(B) 60 2 cm
(C) 30 cm
(D) Cannot be determined
(E) None of these

Q5. Sunil scored 54 percent marks in a test. Ravi scored 450 marks in same test which is 300 less than Sonu. Sunil’s socre is 60 more marks than Sonu. If Ram scored 900 marks in the test. What is Ram’s percentage?
(A) 80 
(B) 65
(C) 75 
(D) 60
(E) 70

Q6. The angles of a quadrilateral are in ratio of 3:5:9:7. The second largest angle of the quadrilateral is equal to the largest angle of a triangle. One of the angles of the triangle is 25°. What is the value of second largest angle of the triangle ?
(A) 60° 
(B) 50°
(C) 40° 
(D) 20°
(E) 30°

Q7. A vendor sells calculators at the rate of Rs 250 each and earns a commission of 20% on each. He also cells pens at the rate of Rs 50 each and earns a commission of 10% on each. How much amount of commission will he earn in three days if he sells 10 calculators and 5 pens a day ?
(A) Rs 1,575 
(B) Rs 1,445
(C) Rs 1,550 
(D) Rs 1,450
(E) Rs 1,490

Q8. The sum of seven consecutive even numbers of a set is 532. What is the average of first four consecutive even numbers of the same set?
(A) 76 
(B) 75
(C) 74 
(D) 73
(E) 71

Q9. In a school there are 800 students out of whom 45 percent are girls. Monthly fee of each boy is Rs 600 and monthly free of each girl is 30 percent less than each boy.What is the total monthly fee of girls and boys together ?
(A) Rs 4,25,400 
(B) Rs 4,14,600
(C) Rs 4,19,600 
(D) Rs 4,23,400
(E) Rs 4,15,200

Q10 The simple interest accured on a sum of certain principal is Rs 6,400 in four years at the rate of 8p.c.p.a. What should be the compound interest accured on that principal at the rate of 2 p.c.p.a. in 2 years ?
(A) Rs 800 
(B) Rs 808
(C) Rs 704 
(D) Rs 700
(E) Rs 904

Answers:
1. (C)
2. (A)
3. (B)
4. (A)
5. (D)
6. (B)
7. (A)
8. (D)
9. (E)
10. (B)

To get proper Study Material for SSC CHSL Exam 2018, visit safalta education portal and go to the 'Shop' section. Safalta.com is the best online support for government job exams.

Share:
Get Free Pass